טיקים הם תנועות קצרות, בלתי רצוניות, ספונטניות, חזרתיות וחסרות מטרה. לרוב מופיעים באזור הפנים וגו עליון. תדירותם משתנה ממספר פעמים בדקה ועד מספר פעמים ביום. טיקים שכיחים ומופיעים בכ- 10-15% מהילדים בשלב כלשהו בגיל הילדות. תדירות הטיקים משתנה באופן בלתי צפוי כאשר יכולים להעלם ולחזור מחדש. טיקים עלולים להיות מוחמרים במצבים שונים כגון מתח נפשי, עייפות ומחלות חום.
ישנם טיקים מוטוריים (של תנועה) וטיקים ווקאלים (קוליים). טיקים יכולים להיות "פשוטים", כלומר קצרים מאוד, או "מורכבים", כלומר ארוכים יותר או מורכבים מרצף של תנועה או קול. דוגמאות לטיקים מוטוריים: מצמצומים, משיכת אף, הסטת מבט, הרמת כתפיים, רצף תנועות של נגיעה. דוגמאות לטיקים ווקאלים: כחכוח, שיעול, נהמה, נשיפה, אמירת מילים, משפטים או קללות.
רוב הטיקים חולפים מעצמם כעבור מספר שבועות עד חודשים. כ- 5% מהילדים עם טיקים ימשיכו למהלך כרוני. תסמונת טורט מוגדרת כהפרעת טיקים כרונית, המשלבת מגוון טיקים של קול ותנועה. תסמונת טורט מתחילה לרוב בגיל הרך, ומגיעה לשיא עוצמתה בגיל 8 עד 12 שנים. רוב הטיקים דועכים עד סוף גיל ההתבגרות. מיעוט המקרים ממשיכים עם ההפרעה לגיל הבגרות.
טיקים לא מסוכנים אך עלולים לגרום לתחושת אי נוחות מקומית, תסכול, מבוכה חברתית וכן הפרעה לתפקוד היומיומי. חוסר הכרת התופעה והבנתה על ידי הסביבה תורמים אף הם למבוכה ולמצוקה של הילד ומשפחתו.
יש חשיבות רבה להערכה נוירולוגית מדוקדקת בילדים עם טיקים. לא כל תנועה לא רצונית הינה טיק. ישנם מצבים אחרים היכולים לגרום לתופעות דומות כגון אפילפסיה או הפרעות תנועה אחרות וכן תופעות התנהגותיות. חלק מהמצבים הללו דורשים אבחנה וטיפול מיידיים.
בנוסף לזאת יתייחס הנוירולוג למצבים נלווים הקיימים בשכיחות גבוהה עם טיקים כגון הפרעת קשב וריכוז, לקויות למידה, חרדה, תופעות אובססיביות קומפולסיביות ועוד. מצבים אלו דורשים לעתים טיפול ספיציפי מעבר לטיפול בטיקים עצמם.
טיקים לא מסוכנים אך עלולים לגרום לתחושת אי נוחות מקומית, תסכול, מבוכה חברתית וכן הפרעה לתפקוד היומיומי. חוסר הכרת התופעה והבנתה על ידי הסביבה תורמים אף הם למבוכה ולמצוקה של הילד ומשפחתו.
לא ניתן להכחיד את הטיקים או לשנות את המהלך שלהם, אך ניתן להפחית משמעותית את עוצמתם ואת ההפרעה התפקודית הנובעת מהם. ברוב המקרים עוצמת הטיקים קלה ואין צורך בטיפול. במידת הצורך יש מספר אפשרויות לטיפול, התנהגותיות ואף תרופתיות.
כאבי ראש הינה אחת התלונות השכיחות ביותר בילדים. 90% מהילדים יתלוננו במהלך תקופה כלשהי בחייהם על כאב ראש. כאבי ראש יכולים להופיע החל מהגיל הרך ועולים בשכיחותם ככל שהילד גדל.
יש סוגים שונים וסיבות רבות להופעה של כאבי ראש, כאשר רק במיעוט המקרים ימצא גורם נוירולוגי משמעותי.
מתייחסים באופן שונה לכאבי ראש על פי מועד התחלתם ומשכם. כאבי ראש יכולים להיות חריפים, התקפיים או כרוניים.
מיגרנות הם הכאב ראש הראשוני השכיח ביותר הקיים בילדים. התסמינים מתחילים לרוב בגיל ההתגברות אך יכולים להתחיל בכל גיל כולל בגיל הרך. האבחנה של מיגרנה הינה קלינית ומתבססת על סימפטומים אופיינים, בנוכחות בדיקה נוירולוגית תקינה ולאחר שהנוירולוג שלל מצבים אחרים היכולים לגרום לכאב ראש. במיגרנה קלאסית המאפיינים הם כאב ראש חזק התקפי, מפריע לתפקוד, לרוב חד צדדי, בעל אופי פועם, מלווה בבחילות, הקאות ורגישות לאור ולרעש. בילדים פעמים רבות התמונה אינה טיפוסית כמו במובגרים. במיגרנות עם אאורה ישנם תסמינים נוירולוגים המופיעים טרם התחלת כאב הראש כגון הפרעה בראיה, שיתוק או ירידה בתחושה. משך ההתקף נע בין מספר שעות למספר ימים.
מומלץ להגיע לנוירולוג במקרים של כאבי ראש חוזרים על מנת לאבחן שמדובר במיגרנה ולא בגורם אחר, וכן לקבל טיפול ספציפי למיגרנה.
הטיפולים למיגרנה יכולים לכלול בין השאר שינוי באורח החיים, טיפול לשיכוך כאבים בעת התקף וכן טיפולים מניעתיים שונים.
במידה וקיימים אחד מהסימנים הללו נדרשת התייחסות מידית:
על מנת להבדיל בין המצבים השונים אשר גורמים לכאב ראש, על כל ילד שסובל מכאב ראש לעבור בדיקה נוירולוגית מקיפה על ידי נוירולוג ילדים.
גידולים מוחיים בילדים נדירים ולרוב לא יבואו לידי ביטוי בכאב ראש בלבד. אבחון מוקדם יכולים להציל חיים ולמנוע נזק נוירולוגי בלתי הפיך. במידה והנוירולוג יחשוד בקיומו של תהליך תופס מקום, יופנה הילד לבדיקת הדמיה כגון CT או MRI בהקדם.
פירכוס (seizure) הינו הופעה פתאומית של סימפטומים נוירולוגיים לא תקינים, הנובעים מפרץ של פעילות חשמלית לא תקינה במוח. הסימפטומים שונים ומגוונים ותלויים במיקום ההתפרקות החשמלית במוח: פירכוס יכול להתבטא ב"ניתוק", אובדן הכרה, התכווצות של שרירי הגפיים, קושי בדיבור, הפרעה חולפת בראיה, תנוחה מעוותת או אסימטריה בתפקוד הגוף ועוד. משך האירועים אף הוא משתנה – ממספר שניות ועד דקות ארוכות. פירכוסים יכולים לערב איזור בודד בגוף (פירכוס מוקדי) או לערב בו זמנית את כל איזורי הגוף (פרכוס כללי). פרכוס יכול גם להתחיל כמוקדי ומשם להתפשט לאזורים אחרים ולהפוך לכללי.
ההגדרה של אפילפסיה הינה פירכוסים חוזרים, כאשר לרוב הכוונה היא לשני אירועי פרכוס או יותר. בילדים עם ממצאים מוחיים לא תקינים, גם אחרי ארוע פירכוסי בודד אפשר לקבוע אבחנה של אפילפסיה.
עד 1% מהילדים יחוו פירכוס אחד (לא בחום) עד הגיעם לגיל הבגרות. אחרי פירכוס ראשון בילד עם רקע רפואי תקין, הסיכוי לפירכוס נוסף בשנים הבאות הוא כ 45%. ילדים עם רקע נוירולוגי או התפתחותי לא תקין (כגון פגות, עיכוב התפתחותי, אוטיזם ועוד), ישנו סיכון גבוה יותר להישנות הפירכוסים.
האבחנה של פירכוס הינה בעיקרה קלינית ונקבעת על סמך אופי האירועים. לא כל פרץ של תנועה או התקף של שינוי התנהגותי הינו בהכרח פרכוס. נוירולוג הילדים נעזר בתיאור או צפייה בצילומי ווידאו על מנת להחליט מהם האירועים. כמו כן ייעזר הרופא בבדיקות עזר כגון EEG, MRI, ובדיקות מעבדה שונות על מנת לאפיין את סוג הפרכוס ואת הסיבה לו.
EEG הינו רישום של הפעילות החשמלית במוח. הרישום נעשה באמצעות מכשיר אלקטרואנצפלוגרם, אשר מחובר לקרקפת של הנבדק באמצעות אלקטרודות. הבדיקה אינה פולשית, אינה כואבת ואין בה קרינה. בילדים לרוב נערכת הבדיקה כאשר הילד ישן. נוירולוג ילדים מפענח את הבדיקה, ובשילוב עם הסימפטומים הקליניים קובע את סוג הפירכוס / אפילפסיה.
ישנם גורמים רבים אפשריים לפירכוסים. לעתים גם לאחר בירור מקיף הסיבה נותרת לא ידועה.
להלן מספר דוגמאות לסיבות אפשריות :
ההחלטה מתי לטפל הינה מורכבת ונגזרת ממכלול שיקולים לרבות חומרת הפירכוס, סוג הפירכוס, הרקע הנוירולוגי של הילד, סוג התסמונת האפילפטית וממצאים בבדיקת ה- EEG. גם לרצון ההורים ונגישות לסיוע רפואי יש משקל בהחלטה הטיפולית.
הטיפול המקובל ביותר באפילפסיה הינו טיפול תרופתי. ישנם תכשירים רבים אנטיאפילפטיים. נוירולוג הילדים יתאים את הטיפול באופן אישי על פי סוג האפילפסיה, התגובה הרצויה ופרופיל תופעות לוואי של התרופה.
במקרים של אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי ישנן אופציות טיפול נוספות כגון שימוש בקנאביס, דיאטנה קטוגנית, השתלת קוצב ואגלי וניתוחי מוח.
פירכוסי חום שכיחים בילדים – עד 5% מהילדים יפרכסו פעם אחת בחום עד הגיעם לגיל 5 שנים, וכ- 30% מהם יסבלו מפירכוסי חום חוזרים. לרוב מדובר בתופעה שאינה מדאיגה, חולפת, ואינה משפיעה על התפתחותו של הילד. יחד עם זאת, יש לפנות לרופא לאחר פירכוס בחום וזאת על מנת לשלול גורם אשר מצריך טיפול מיידי, כגון דלקת קרום המוח. הפירכוס קצר ופוסק מעצמו ברוב המקרים, אך לעתים הפירכוסים ממושכים ודרוש טיפול תרופתי על מנת לעצור אותם.
פירכוסי חום פשוטים בילדים בריאים אינם מעלים סיכון לאפילפסיה בהמשך. ילדים עם פירכוסי חום ממושכים או מרובים, רקע נוירולוגי או התפתחותי בלתי תקין או סיפור משפחתי של אפילפסיה נמצאים בסיכון לפתח פירכוסים ללא חום בהמשך וחשוב שיהיו במעקב נוירולוג ילדים.